Velkommen til Hundested, Lynæs, Torup, Sølager og Kikhavn.

Forside  Hundested   Lynæs  Torup  Sølager  Nødebohuse   Altiv fritid   Foto & Video  Oversigt & Parkering   Vejledning   Kontakt  


Knud Rasmussen forsvarlig klædt på til kulden.

Til højre ses busten der blev rejst i anledningen af hans 100. års dag.
Den står foran det tidligere Hundested rådhus, det nuværende bibliotek

og medborgerhus

Nørregade 61.

Knud Rasmussens Hus, Mindevarden, Spodsbjerg Fyr, Fyrgården og Parkering

Fyrgården

Knud Rasmussens hus’ historie.
Huset er beskrevet som en sommer residens, men det var først og fremmest et arbejdshus som Knud Rasmussen benyttede mellem sine mange ekspeditioner. Huset blev bygget under 1. Verdenskrig medens Knud Rasmussen var på sin 2. Thule-ekspedition, det er tegnet af arkitekt Helge Boisen-Møller i engelsk landstil og stod færdigt i 1917.
Knuds enke, Dagmar,  overdrog grund med hus og indbo til kommunen i 1939, dengang Torup Kommune, siden har det fungeret som mindestue og museum.  

Efter en voldsomme brand i oktober 2011 er huset nu blevet genskabt med de originale farver og udtryk fra Knud Rasmussens tid. Polarforskerens ”arbejdshule” med pejs og varme farver åbnes for første gang for publikum. Der er altså god grund til at spadsere en tur i det storslåede landskab og kigge indenfor i polarforskerens arbejdshus..  

Mindevarden for Knud Rasmussen.
Efter Knud Rasmussens død i 1933 foreslog hans ven Sigurd Schou, at der blev rejs en Mindevarde til ære for Knud, hvilket der var stor offentlig støtte til.

Varden blev bygget af murermester L.J.Jensen, af indsamlede sten fra samtlige bopladser og udsteder på Grønland.
I 1936 blev mindevarden afsløret med deltagelse af Prins Knud og Prinsesse Caroline Mathilde, som sad på første række sammen med Knuds gode ven Stauning.
Stauning murede det hulrum til som husede en cylinder med beretningen om dagen og vardens tilblivelse, samt to små kranse af de gule evighedsblomster, som Spodsbjergbakkerne havde i naturlig stand.
Peter Freuchen var naturligvis også med, og var iklædt sin svære stortrøje over den mørkeblå uldtrøje, sin blankskyggede sømandskasket, han forsvandt ikke i mængden.

Digteren Seedorf læste sit digt om ”Danmarks Knud”, det kan ses på tavlen ved døren til museet.
Tre af marinens hydroplaner med påmalet splitflag cirklede over bakken under højtideligheden. Schou fortalte om vardens tilblivelse og takkede dem der havde gjort det muligt. Efter ceremonien invitereder Schou deltagerne til ”Vardefest” i Bakkehuset med et fornemt traktement.  

Mindevarden på spodsbjergbakken med udsigt over Knuds hus og over vandet med Rørvig på den anden side.

Her ses til venstre Thorvald Stauning, ved afsløringen af mindevarden og på billedet til højre er det Peter Freuchen.

Spodsbjerg Fyr.
Det første fyr blev etableret i 1845 og var ikke særligt højt, det er udskiftet flere gange.
Det fyr der ses her til venstre viser fyret fra før 2007, personen der skuer ud over landskabet, har iflg. Lokalhistorisk Forening været nævnt som værende P. Christiansen, men det er fyrmester N. C. Rasmussen.


Til venstre ses det fyrtårn der blev bygget i 1907. Fyret er kun 9 meter højt, men da det ligger på en 30. meter høj moræneklint, kan lyset ses af skibe 40 km. ude.
Fra klinten ved fyret kan man,  
i godt vejr, se Hesselø, Rørvig og Kullen i Sverige.  

Under II verdenskrig havde tyskerne et kystbatteri ved fyret, hvor der var stationeret ca. 100 tyske soldater til at betjene 4. kanoner med en skudvidde på 18. km.

Foto fra Fortidsnyt nr. 47.

Fakta om Knud Rasmussen:

Knud blev født den 7. juni 1879 i Jakobshavn, det nuværende Ilulissat i Grønland, Som søn af præst og sprogforsker Christian Rasmussen og hans Grønlandskfødte hustru Louise f. Fleischer.
Knud voksede op i det grønlandske samfund, gennem tjenestefolkene og hans legekammerater blev han fortrolig med det grønlandske sprog og kultur.

I 1891 rejste hele familien til Danmark, og et nyt kapitel i Knuds liv begyndte, da faderen tog tilbage til Grønland måtte Knud blive i Danmark for at fuldende skolen.

I 1902 var Knud tilbage i Grønland som deltager i Den danske litterære Grønlandsekspedition sammen med Mylius-Eriksen og kunstneren Harald Moltke.

Knud Rasmussen gennemførte mere en ti ekspeditioner i Grønland, men hans mest berømte ekspedition er den 5. Thuleekspedition på 18.000 km fra Grønland til Stillehavet, hvor han kortlagde eskimoernes kultur og udvikling, som ingen anden før ham.

Knud blev syg under den 7. ekspedition og blev bragt til Julianehåb og derpå til Gentofte Hospital.

Han døde efter nogle måneder, den 21. december 1933, da der tilstødte lungebetændelse.

Knud blev stedt til hvile på Vestre Kirkegård i København ved en enkel højtidelighed.

Læs mer under Hundesteds kendte.

Museets besøgstal er steget støt gennem årene, så det i dag er svært at håndtere de mange gæster.

Derfor drømmes der om at bygge et helt nyt Knud Rasmussen Museum i Hundested, og helst på havnen med havudsigt.
Derved kan den den samlede historie omkring Knud Rasmussen bedre formidles, hvilket er svært med de rammer der er i huset i dag.

Huset har en fantastisk udsig da det ligger på en bakke ovenfor klinten, hvorfra der føre en trappe til stranden, i klart vejr  kan man se til såvel Hesselø som Rørvig, ikke langt derfra ligger Spodsbjerg fyr og imellem det og huset er der i  1936 opført en mindevarde, alle stenene kommer fra  forskellige lokaliteter i Grønland.

Huset blev ramt af en voldsom brand i oktober 2011 men er blevet genskabt, og Knud Rasmussens ”arbejdshule” med pejs og varme farver, er for første gang blevet åbnet for publikum.

Området indbyder til at man - ud over at besøge huset - giver sig tid til at gå en tur i det smukke og spændende landskab

Åbningstider for Knud Rasmussens Hus, fra påske til og med efterårsferien uge 42. Alle dage kl. 11-16
(mandag lukket,  undtagen på helligdage)

Entré: Voksne 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Omvisninger  900 kr. pr. time mod forudbestilling.
Billetten er samme dag også  gyldig til Krudtværket.
Grupper modtages uden for sæsonen mod forudbestilling på  tlf. 47 72 06 05   

Se og hør om Knuds hus på  Youtube

Mere om Knud Ramussen Knud Rasmussen Selskabet

Mere om museet på Website  Knud Rasmussen

Knuds Rasmussens hus, minde varden og Spodsbjerg fyr.

Skove

Kikhavn

Skansen

Strande